Çocuklar için Bilim

HADİ BİLİMİ TANIYARAK YOLCULUĞUMUZA BAŞLAYALIM!

Bu yolculuğa başlamadan önce bazı konularla ilgili biraz düşünmeni ve sorgulamanı istiyoruz. Çünkü, unutma, sorgulamazsan bilim yapamazsın.

Odanın penceresinden şöyle bir dışarıya bakıp orada neler gördüğünü ve hiç durmadan hareket eden doğanın nasıl bir düzeni olduğunu biraz düşünmeye ne dersin?

Gözlerini kapatıp yediğin en son yemeği düşün, tadını hayal edebildin mi?

Bir arkadaşının sorduğu bilmecenin yanıtını bulabilmek için çözüme nereden başlarsın?

Daha önce hiç sihirbazlık gösterisi izledin mi? Eminiz, izlerken nasıl olduğunu anlamadığın birçok illüzyonla karşılaşmışsındır. Sence bu tarz illüzyonlara doğada da denk geliyor muyuz?

Bilgisayarda kod yazan ve yazılımları geliştiren kişilere bilgisayar ya da yazılım mühendisi diyoruz. Peki bilim insanı dediğimiz kişiler neler yapıyor?

Aslında bu sorulara cevap vermek için bildiklerini ve gözlemlediklerini sorgulamaya başlayarak bilim yolculuğunun ilk adımını sen de atmış oldun, kutlarız. Çünkü bilim insanları da tam olarak bu adımı atarak başladı kendi yolculuklarına. Çevremizde gördüklerimizi sorgulamak, düzenin ilerleyişi hakkında fikir yürütmek bu işin olmazsa olmazı. Peki özgün fikirler yürütmek için en çok neye ihtiyacımız var? (İpucun ikinci soruda) Tabii ki hayal gücümüze… Herkesin görebildiği ve hatta bir parçası olduğu düzenin perde arkasını anlamak ve belki de bu düzeni değiştirip geliştirmek hayal etmeden pek mümkün değil. Bu gözlemlerimiz sırasında sebebini ve işleyiş şeklini merak ettiğimiz şeylere denk gelebiliriz. Ve onlara, tıpkı arkadaşımızın sorduğu bilmeceye yaklaştığımız gibi yaklaşırız. Öncelikle elimizde ne tür bilgiler olduğuna ve bu bilgilerden yola çıkarak neler yapabileceğimize karar veririz. Sonra da cevaba ulaşmak için bu bilgilere yenilerini nasıl ekleyebileceğimizi araştırırız. Fakat bir sihirbazın illüzyon gösterisinde gördüklerimiz gibi, bizleri yanıltabilecek veya gerçek yüzünü görebilmek için bambaşka açılardan bakmamızı gerektirecek birçok şeyle karşılaşabiliriz. O yüzden bildiklerimiz ve gördüklerimize körü körüne bağlı olmamak ve başka açılardan bakarak eksikleri tamamlamak ilerleme kaydetmenin en önemli noktalarından bir tanesidir.

İşte bir bilim insanın nasıl düşündüğünü ve neler yaptığını anladık. Gözlemleyen, sorgulayan, fikir üreten, diğer bilim insanlarının ürettiği fikirlerin üzerine kendi bildiklerini koyan ve bütün bunları da belirli bir sistem içerisinde yapan kişilere bilim insanı deriz. Dolayısıyla odanın penceresinden gördüğün her şey de aslında bilimin bir parçasıdır. Hepsinin sistematik bir biçimde açıklanması ve geliştirilmesi ise bilimin ta kendisidir. 

Senin de çok iyi bildiğin ve sık sık duyduğun gibi bilimin birçok farklı dalı vardır. Bunları da öğrenmek istersen bizi okumaya devam et. Ayrıca çoğumuzun karantina sürecinde olduğu şu günlerde odanın penceresinden dışarıya bakmayı ve dışarda olanlar hakkında düşünmeyi unutma. Aklına gelen sorular olursa da bizimle mutlaka paylaş, cevapları birlikte arayalım. 

*Manşet görsel: <a href="http://<a href='https://www.freepik.com/free-photos-vectors/people'>People vector created by freepik – www.freepik.comscientists vector created by freepik